KLANTERVARING

Process technologies for tomorrow.

Jonker & Schut: maximale kwaliteit, minimale stilstand

Contractblender Jonker & Schut in Barneveld maakt al geruime tijd naar volle tevredenheid gebruik van twee Nauta® mengers van Hosokawa Micron. De parallel opgestelde machines hebben elk een inhoud van 60.000 liter. Daarmee realiseert Jonker & Schut een ononderbroken aanvoer van grote volumes homogene zuivelpoeders naar haar vul- en verpakkingslijnen.

Als toonaangevende contractblender voor de zuivelsector levert Jonker & Schut haar klanten nauwkeurig gemengde, hoogwaardige zuivelpoeders in een breed scala aan batchgroottes. Gezien de grote productievolumes is het vereist dat de vul- en verpakkingslijnen worden gevoed met een continue productstroom. Deze uitdaging realiseert het bedrijf met twee parallel opgestelde Nauta-mengers van Hosokawa Micron uit Doetinchem. "Dankzij de Nauta-mengers behoort downtime tot het verleden en maximaliseren we de productiecapaciteit", zegt Gert Weijland, productiemanager bij Jonker & Schut.

"Onze klanten profiteren van een flexibele toegang tot de modernste technologie, zonder daarin zelf te moeten investeren. De kwaliteit van die dienstverlening spreekt de markt kennelijk zeer aan. Inmiddels werken we met zuivelleveranciers en coöperaties die in heel Europa en daarbuiten actief zijn. Het bedrijf is de laatste jaren dan ook sterk gegroeid; van zo'n 90 mensen toen ik hier tien jaar geleden begon, tot 200 medewerkers tegenwoordig. Inmiddels verwerken we zuivelpoeders op negen verschillende menglijnen met elk hun specifieke kenmerken en voordelen. Daarbij hebben we steeds vertrouwd op de kwaliteit van de machines van Hosokawa Micron."

Grote batches

De in 2015 geïnstalleerde Nauta-mengers hebben elk een capaciteit van 60.000 liter. De aanleiding voor de investering was de behoefte van klanten aan steeds grotere en complexere batches. Daarbij werd de keus voor juist Hosokawa Micron als machineleverancier ingegeven door de bewezen staat van dienst van de Nauta-menger wat betreft de hygiënische productie van homogene mengsels. "Ook heeft Hosokawa Micron dezelfde bedrijfsfilosofie als wij, gericht op het aanbieden van maatwerk-oplossingen aan klanten."

Flexibiliteit

Eric Schop, area sales manager Nederland voor food, feed & pharma applications bij Hosokawa Micron, wijst bovendien op de flexibiliteit van Nauta-mengers: "Deze machines kunnen zelfs op 5% van de maximale capaciteit efficiënt draaien. Dat betekent dat de Nauta met een capaciteit van 60.000 liter ook de productie van batches vanaf 3.000 liter probleemloos ondersteunt. Dat helpt Jonker & Schut om elke klant optimaal van dienst te zijn."

De specialisten van Hosokawa Micron hebben bij Jonker & Schut tevoren de hele productielijn geëvalueerd, zowel voor als na het mengproces. "Gezien de eis van de continue poederstroom stelden we in de pre-engineering voor om niet te gaan voor één menger, maar twee identieke Nauta-mengers parallel te plaatsen. De mengers kunnen dan afwisselend worden ingezet. Terwijl de ene draait, kan de andere worden gereinigd en omgeschakeld naar een volgend product. De eigenaren van Jonker & Schut reageerden positief op dit voorstel en gaven groen licht."

Project

Schop: "De Nauta-mengers hebben elk een hoogte van 9,5 meter en aan de bovenzijde een diameter van 6 meter. De installatie ervan was een complex project, aangezien de fabriek er om heen moest worden gebouwd." Weijland: "Het is essentieel dat het eindproduct aan de strengste kwaliteitseisen voldoet. De poeders bestaan vaak uit diverse componenten en we moeten er zeker van zijn dat die uniform en homogeen worden gemengd.

De andere eis is een snelle, efficiënte productie, zonder downtime. Tijd is immers geld, zeker voor contractblenders. Dankzij de parallelle Nauta-mengers wordt aan beide eisen voldaan en zijn we elke dag in staat om tussen 06.00 uur en 24.00 uur een continue stroom hoogwaardige zuivelpoeders te produceren. De afgelopen acht jaar zijn beide mengers vrijwel constant in gebruik, en zonder dat ze ons ooit in de steek hebben gelaten. Dat zegt genoeg over de betrouwbaarheid van het machinepark."

Onderhoud

"Debet aan de 100% uptime van de mengers is natuurlijk ook een routinematig onderhoud. Vroeger deden we dat allemaal zelf, maar de afgelopen jaren is ervoor gekozen om het meer specialistische werk uit te besteden. Nu voert Hosokawa Micron het onderhoud voor hun apparatuur uit tijdens onze jaarlijkse shut down-weken. En dat doen ze tot onze volle tevredenheid."

Rondleidingen

Weijland ziet naast de gedeelde focus op kwaliteit en klantenservice nog meer overeenkomsten tussen Jonker & Schut en Hosokawa Micron. "We zijn beide ook een soort sociaal knooppunt. Onze klanten nemen graag hun eigen afnemers mee om hen te laten zien hoe we produceren. klanten mee naar onze fabrieken om te zien hoe en waar de poeders worden geproduceerd. Zo heeft ook Hosokawa Micron ons uitgenodigd om hun Open Dag in Doetinchem bij te wonen, ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan. Daarbij raakte ik onder de indruk van de innovatiekracht van het bedrijf en het feit dat alles in Nederland wordt ontworpen en gebouwd."

Over Jonker & Schut

Jonker & Schut in Barneveld, in 1987 opgericht als expediteur en specialist in douaneafhandeling, fungeert vandaag als logistieke serviceprovider met een compleet dienstenpakket voor zuivelpoeders en biologische goederen. De activiteiten van het bedrijf zijn gebaseerd op vier pijlers: opslag, productie, transport en douaneafhandeling.

Daarbij is Jonker & Schut gespecialiseerd in de verwerking van zuivelpoeders. Op moderne productielijnen worden de hoogwaardige producten uiterst hygiënisch verbulkt, gemengd, verpakt of omgepakt in een brede variëteit aan verpakkingen. Jonker & Schut beschikt in en rond Barneveld over negen productielocaties met een totale mengcapaciteit van ruim 150.000 ton per jaar.

Praat met de experts

Laat onze ervaren specialisten u helpen de perfecte oplossing te realiseren voor uw poeder- en bulkgoedproces, voor maximale efficiëntie en topprestaties.

Neem contact met ons op

Duurzame Processystemen

Hosokawa Micron B.V. is gecertificeerd volgens ISO 14001. Onze certificering omvat alle milieuthema's van ISO 14001: lucht, bodem, energie, afval, water, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast heeft Hosawa Micron een EcoVadis Silver Medal ontvangen voor haar prestaties op het gebied van duurzaamheid. EcoVadis stelde vast dat het bedrijf tot de top 15% behoorde van door hen beoordeelde bedrijven in de speciaalmachine-industrie.

Lees meer